Evenals Schiele lieten Marina Abramović en choreografe Krisztina de Châtel zich inspireren door het menselijke lichaam in zijn meest extreme uitdrukkingsvorm. De Weense schilder koos meestal voor het – veelal naakte – lichaam in zijn werk. Hij wilde niet zozeer het uiterlijk van zijn modellen weergeven, maar hij probeerde een stap verder te gaan door te proberen hun innerlijke angsten en driften te tonen. Beide vrouwen onderzoeken al jarenlang de betekenis van het lichaam. De Châtel zoekt hierbij voortdurend samenwerking met andere (beeldende) kunstenaars op. Vol nieuwsgierigheid liet ze zich in dit project inspireren door Schieles werk en daagde ze Abramović uit om met haar dansers aan de slag te gaan. Door de nabijheid en intimiteit die in het museum mogelijk is, vergeleken bij het theater, ervoer de bezoeker het lichaam anders.
Abramović vergt van zichzelf en anderen het uiterste, zowel mentaal als fysiek. In het werk van De Châtel gaat het kwetsbare lichaam de confrontatie aan met de oerkracht van de natuur of er woedt een strijd in het lichaam zelf: drift en controle strijden om de macht. Alle drie de kunstenaars toonden in het Van Gogh Museum een ‘andere’ schoonheid: verwrongen, schijnbaar gevangen lichamen, die kracht en kwetsbaarheid in zich verenigen.
De internationaal gevierde pianiste Tomoko Mukaiyama begeleidde de dansers live op de vleugel. Zij stelde een nieuw werk samen. Een ‘sonic tapestry’ dat bestaat uit fragmenten van composities van onder meer Bach, Beethoven, Rihm en Satoh, aangevuld met eigen improvisaties: een naamloos en tijdloos muzikaal geheel. Kostuum- en modeontwerper AZIZ verzorgde de kostuums, die gedragen werden tijdens de dansvoorstellingen.
Schiele krijgt opnieuw betekenis. Dit is een voorstelling en tentoonstelling die met recht zintuiglijk mag worden genoemd. (NRC Handelsblad)
Prettig ongelikte associaties die het universele karakter van Schieles beklemmende, rauwe en zinnelijke werk benadrukken. (Trouw)
Hier zitten de makers Schiele het dichtst op de huid, wat soms prachtige choreografieën oplevert. (Het Parool)
Gekwelde dans ontmoet ontredderd naakt. (de Volkskrant)